Rentals
Rental Search

Search by Keyword or Phrase
Flights

Personal flight
booking service

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Home » News » Presse

Bulgarien opgiver efterforskning af paraplymord efter 35 år
11.09.2013   Politiken
Paraplymord, giftkugle

Kuglen havde været fyldt med giftstoffet ricin

Bulgarien opgiver i morgen efterforskningen af en af verdenshistoriens mest spektakulære drabssager, det såkaldte paraplymord. Sagen falder for forældelsesfristen, fordi der ingen mistænkte er.

Mordet fandt sted i London i 1978 og lader i sin kreativitet ikke nogen agentfilm noget efter. Historien er den, at den bulgarske dissident og fremtrædende kritiker af det kommunistiske styre Georgij Markov følte et stik i benet, da han ventede på bussen ved Waterloo-broen.

Markov lagde mærke til en fremmed mand, der samlede en paraply op fra fortovet ved siden og sagde undskyld til ham. Tre dage senere døde systemkritikeren.

Fandt kugle i benet
Ved obduktionen fandt lægerne en lille kugle i Markovs lår. Kuglen havde to huller, som havde været fyldt med giftstoffet ricin, der langsomt var trukket ud i Markovs krop og til sidst tog livet af ham.

Det bulgarske politi har lige siden efterforsket det spektakulære mord, men det er aldrig lykkedes at foretage hverken anholdelser eller sigtelser. Og derfor falder sagen i morgen for forældelsesfristen på 35 år.

»For at kunne undgå forældelsesfristen skal vi have mistænkte, der er anholdt, sigtet eller sat på en eftersøgningsliste. På nuværende tidspunkt har vi ingen mistænkte«, siger Rumiana Arnaudova, talsmand for den bulgarske anklagemyndighed, til nyhedsbureauet Reuters.

Det har, siden mordet blev begået, været teorien, at den forgiftede kugle blev skudt ind i låret på Markov fra det, der senere har fået navnet 'den bulgarske paraply'. Det er en paraply med et kammer i stangen, hvorfra der kan affyres et lille objekt.

Kodenavn 'Picadilly'
Anklagemyndigheden valgte for fem år siden at forlænge sagen efter en artikelserie fra den bulgarske avis Dnevnik. Artiklerne var baseret på tidligere hemmeligtstemplede dokumenter fra kommunistregimet, der viste, at Markovs morder var en agent med kodenavnet 'Picadilly'.

Picadilly havde inden mordet modtaget specialtræning hos det hemmelige bulgarske politi og fik i forbindelse med Markovs død to medaljer og en større sum penge.

Artikelserien afslørede, at personen bag kodenavnet Picadilly med stor sandsynlighed var en italiener. Manden, der hedder Francesco Gullio, er ifølge britisk presse identisk med agenten 'Picadilly'.

Gullio fik ifølge britisk presse besked på at slå sig ned i København i 1978. Angiveligt blev italieneren taget i Bulgarien for narkosmugling, men blev tilbudt at undgå straf, hvis han virkede som agent.

Han benægter selv at være morderen med denne lidt kryptiske udtalelse:

»Jeg ville ønske, jeg kunne give dig et mere direkte svar, men tænk dig om et øjeblik: Hvis jeg var morderen, tror du så, jeg ville sige det?«.

'Picadilly' blev dansk statsborger
Gullio bor i dag i Østrig, men flyttede efter drabet i 1978 til København, hvor han boede en årrække og blev dansk statsborger.

Selv om den bulgarske anklagemyndighed nedlægger sin del af efterforskningen, har britiske Scotland Yard stadig sin efterforskning i gang.


Go Back | Post your comment | Print |
bulgarien keywords Your Comments


bulgarien keywords Comments:
Name:
Date:
bulgarien keywords


bulgarien keywords Post your comment   bulgarien keywords
 
 
Name*
Comment*  
    
email * (not showed)
 
  deogaq
security code *
 
please enter the security code*
 
     


Gallery
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Sitemap | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.