Rentals
Rental Search

Search by Keyword or Phrase
Flights

Personal flight
booking service

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Home » Life Magazine » Aktiviteter

Oplevelser på hesteryg i Balkanbjergene
12.02.2010   rejseavisen.dk og Dorte Enkov
pic news

Det hele begyndte med en stor kærlighed til heste. Hver gang jeg sætter mig i sadlen på min sorte vallak Harem i Apriltsi, oplever jeg en fantastisk frihed. Hverdagens trummerum og storbyens hektiske pulsslag forsvinder lige så hurtigt som vi rider op i bjergene.
 
Det er som om jeg ved hvert hovslag bliver ført ind i en ny og anderledes verden, og jeg fyldes af varme følelser for Harem, der gør det muligt for mig at opleve bjergene og naturens mangfoldighed på sin helt egen måde. Jeg mærker en ubeskrivelig glæde ved tosomheden mellem mig og min tro følgesvend, ved nærmest at gå i ét med naturen og fornemme, hvor stor den er. I første omgang var det min familie, der bare måtte have denne oplevelse. Bagefter kom vennerne til, og det var sådan at ideen til Riding base Balkan blev skabt for mere end 10 år siden.

Riding base Balkan
”I dag har vi 35 heste”, fortæller Christo Enkov fra Riding base Balkan, der ligger i udkanten af den lille bjergby Apriltsi for foden af Balkanbjergene.  Der er fuldblods arabere, angloarabere, Shagya-arabere, østbulgarske heste, lokale heste og krydsninger mellem dem på basen, og det gennemsnitlige stangmål ligger på 160. Hovedparten af hestene er egen avl, og alle ungheste gennemgår et helt specielt program som følger traditionen i bjergene. Det indbefatter bl.a., at de sendes op i bjergene med de semi-vilde heste og lærer at leve på naturens egne præmisser.
”Det er en hel unik skole som alle heste burde have adgang til”, forklarer Christo. 

Sammen med flokken lærer de at gebærde sig i de udfordrende terræner, og de lærer at indordne sig i hierarkiet. Når hestene kommer ned fra bjergene, er de super motiverede til at være en del af flokken på basen, og efter at have gennemgået tilridning og den daglige træning er de blandt basens dygtigste heste.

Måden hestene trænes op på afspejler i øvrigt måden, man arbejder på. Christo arbejder hele tiden på at bruge sine mange års erfaringer fra Danmark på den bedst mulige måde, uden at flytte Danmark til Bulgarien og med stor hensyntagen til, at Bulgarien er et gammelt hesteland med stolte traditioner og stor viden om hestehold.
”Men naturligvis,” siger Christo og retter cowboyskjorten, ”bruger jeg min viden om moderne hestehold i Skandinavien. Kombineret med mine folks viden og erfaringer, synes jeg, at vi har skabt en base, hvor alle har det godt: vores heste, vores gæster og vi selv”.
 
Rideferie - sikkerhed er et nøgleord 
Riding base Balkan arrangerer dags- og ugeridt omkring basen i et område på 40.000 ha og med uendelige muligheder for at ride ud og opleve den storslåede natur. Der rides på trail til reservatet ”De Syngende Klipper” i nationalparken Central Balkan National Park, der er nærmeste nabo, og i snart mange år har små grupper af ryttere fra en lang række lande redet over Balkanbjergene, gennem Rosernes Dal og op i Sredna Gora-bjergene på det klassiske Balkan Trail. 

Der er tale om rigtige trails. Der rides ad ældgamle stier, der i århundreder har forbundet Nordbulgarien med Sydbulgarien, op forbi Mt. Botev (2395m) og de sagnomspundne bjergtoppe Maragidik og Mazalat. Alle ridtene byder på forskellige oplevelser, men der er en rød tråd: Uanset om du rider i Apriltsi eller på trails i bjergene, så kombineres naturoplevelserne med landsbyliv og et besøg i et af de mange smukke ortodokse klostre.

Rideferier og trails er hovedsageligt for voksne ryttere og både erfarne og mindre erfarne er velkomne. ”Det er klart, at jo mere erfaring, dets større oplevelse. Som erfaren rytter kan man prøve kræfter med de livlige heste i de udfordrende terræner. Omvendt kan den mindre erfarne rytter på ryggen af en af de erfarne heste få virkelig gode oplevelser med hjem”, fortæller Christo videre. ”Alle ryttere skal anmelde højde, vægt og rideerfaring i god tid før de kommer. Dels arbejder vi hele tiden på at gøre de små grupper så homogene som muligt og dels arbejder vores heste efter et helt specielt skema som vi har udviklet gennem årene. Vores hestes ve og vel har største prioritet i lighed med rytternes sikkerhed. Når man rider i bjergene langt fra alfarvej og i fremmedartede og udfordrende terræner, så er sikkerhed et nøgleord for os alle, og der er ikke plads til kompromisser”. 

Nature Adventure

For et par år siden kom Nature Adventure på programmet. Det foregår på sommerbasen i 1100 m højde midt i den vilde natur. Det er en uge spækket med udfordringer og oplevelser med hestene i centrum. ”Vi laver mad over bål, overnatter i tipier ved en lille sø og rider ad naturlige stier i uberørt terræn. Vi rider til en lille landsby, spiser frokost under vinrankerne hos en bondefamilie og oplever livet på landet fra dengang man havde en gris, høns, et æsel eller måske en hest i husholdningen.  Og en dag er der udflugt til en af de større byer med mulighed for at shoppe og gå på café”. Nature Adventure finder sted i juli måned og er beregnet for aktive outdoor familier med børn fra 10 års alderen.

Mini Trail i nationalparken
Nyeste skud på stammen er Mini Trail i nationalparken. ”Det er lige som med Nature Adventure. Mini trail er også kommet på programmet efter opfordring fra vores ryttere” fortæller Christo, mens han på kortet viser, hvor i bjergene man overnatter. ”Midt i nationalparken med ørnene svævende over vores hoveder overnatter vi i et delvist renoveret mejeri. Herfra kan man ride ud til ”De Syngende Klipper”, til Mt. Botev eller Maragidik. Det er en helt speciel oplevelse at overnatte midt i naturen og giver en rigtig god fornemmelse af, hvad det vil sige at være på trail”. Så har du ikke været på hesteryg i bjergene før, er Mini Trail et rigtig godt sted at starte.

Natur, kultur, hest og rytter 
Det er kombinationen natur, kultur og samspillet mellem hest og rytter, der er omdrejningshjulet for alle aktiviteterne på Riding base Balkan. Naturen ligger lige uden for staldene, og der passes godt på den. Netop derfor blev Riding base Balkan i 2006 nationalparkens certificerede partner, hvilket bl.a. indebærer, at vi bruger naturen med omtanke, hver eneste gang vi bevæger os ud i den, forklarer Christo. 

”Det har vi nu hele tiden gjort, men i partnerskabet ligger også, at vi er mange, der hver især gøres vores til at dette lille stykke paradis på jord skal bevares for fremtiden, ikke bare for vores skyld, men fordi nationalparken har en enorm rigdom på enestående flora og fauna med mange arter, der kun findes lige præcis her i hele verden”.

Det er ikke tilfældigt, at du med Riding base Balkan rider ud i bjergene under mottoet:
Ride with us & make your own adventure.

Du kan læse mere om opleverne på hesteryg i Balkanbjergene på Riding Base Balkan.


bulgarien keywords


bulgarien keywords
Go Back | Post your comment | Print |
bulgarien keywords


bulgarien keywords


bulgarien keywords Your Comments


bulgarien keywords Comments:
Name:
Date:
bulgarien keywords


bulgarien keywords Post your comment   bulgarien keywords
 
 
Name*
Comment*  
    
email * (not showed)
 
  uuhbcm
security code *
 
please enter the security code*
 
     


bulgarien keywords


 

Gallery
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Sitemap | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.