Rentals
Rental Search

Search by Keyword or Phrase
Flights

Personal flight
booking service

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Home » Life Magazine » Livet i Bulgarien

Tjestita Vesela Koleda – glædelig bulgarsk jul!
24.12.2009   bulgarien.dk
pic news

Slagtning af julegrisen et fast ritual

Bulgarien har rige juletraditioner, og efter mange års kommunikstik undertrykkelse af julen er de begyndt at komme op til overfladen igen. Under kommunismen blev juletraditionen med gaver flyttet til nytår, juletræet blev til nytårstræ og julemanden blev ”far frost”. Traditionen med gaver til nytår er svær at slippe af med, så i Bulgarien ganges gaveræset med 2!

Den 24. december fejres Budni aften hvor alle venter på Jesus Kristus’ fødsel. I gamle dage skulle der være alt, som bulgarerne producerede igennem året: hvede, majs, græskar, vindruer, mælk, spæk m.m. Retterne skal være repræsenteret i et ulige antal. Der skulle altid være banitsa, som er en af de meste populære bulgarske specialiteter. På Badni aften spiser man kun retter uden kød. Kødretterne er stille på bordet, man spises ikke, fordi Budni aften er den sidste dag i fasten. Der suppleres hele tiden op så snart et fad er tømt. Budni aften glider naturligt over i selve julefesten efter midnat, og nu er det tilladt at spise kødretterne.

Til Budni aften bages et specielt julebrød med en mønt inde i. Aftensmaden begynder med at de ældste personer af familien knækker i stykke Julebrødet. Den første styk er for Jomfru Maria. Den som får stykket med mønten er den, som får mest held med sig i det nye år. Bulgarerne siger selv spøgefuldt at heldet vokser, hvis man samtidig arbejder hårdt!

Koleduvane (fra Koleda, der betyder jul) er et årligt ritual som på mange måder minder om dansk fastelavn. Unge, ugifte mænd (koledari) spreder julestemning ved at besøge slægtninge, naboer og andre personer i landsbyen og synge julesange iklædt folkedragter. Ritualet starter ved midnat den 24. december, og turen gennem byen skal være færdig inden morgengry.

De unge mænd bærer hver en pyntet stav eller gren, kaldet surovachka (en slags fastelavnsris) som de bruger til at klappe deres forældre, bedsteforældre venner og naboer på ryggen, og dermed ønsker dem sundhed, rigdom og lykke. Til gengæld gives små gaver i form af runde brød (gevrek) med hul i, mønter og andre småting. Jo flere gaver man giver, jo bedre høst får man næste år. Traditionen praktiseres stadig i et vist omfang i landsbyerne og internt i familierne.

25. december er den første dag efter fasten. Borden et fyldt med lære retter fra morgen til aften med alt mellem himmel og jord. Alle er velkomne til at deltage i ædegildet. Man modtager gæster og går selv ud. Det er obligatorisk at der skal være banitsa fyldt med forskellige ting bl.a. kød, valnødder, græskar, purløg, spinat, svampe, kål m.m. Hovedretterne er lavet med svinekød, men der er også mange andre forskellige retter, hjemmelavet vin og rakija. I de moderne tider er de traditionelle drikkevarer suppleret med øl, whiskey, vodka, mastika osv.

I det tyvende århundrede har bulgarerne adopteret traditionen med juletræ. Og så skal man ikke glemme, at det er den 25. december om morgenen at man giver hinanden julegaver.

Historisk set har man julefastet i 40 dage fra Advent. Fasten indebar at man skulle afholde sig fra alle animalske produkter: kød, ost, yoghurt, mælk og æg. Tiderne har ændret sig, og i dag er det nok mere personlige helbredsmæssige årsager der ligger til grund for at der stadig er nogle der vælger at faste op til jul.

bulgarien keywords


bulgarien keywords
Go Back | Post your comment | Print |
bulgarien keywords


bulgarien keywords


bulgarien keywords Your Comments


bulgarien keywords Comments:
Name:
Date:
bulgarien keywords


bulgarien keywords Post your comment   bulgarien keywords
 
 
Name*
Comment*  
    
email * (not showed)
 
  lqilel
security code *
 
please enter the security code*
 
     


bulgarien keywords


 

Gallery
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Sitemap | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.