Rentals
Rental Search

Search by Keyword or Phrase
Flights

Personal flight
booking service

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Home » Life Magazine » Livet i Bulgarien

Martenitsa - den lille uldne forårsbebuder
01.03.2010   bulgarien.dk
pic news

Baba Marta (bedstemor Marta) bebuder overgangen fra den mørke og kolde vinter til foråret. Traditionen er en af de stærkeste bulgarske traditioner og fejres af alle bulgarere på samme dato - 1. marts.

Man giver en martenitsa til familiemedlemmer, naboer, nære venner og gode arbejdskolleger med ordene "Chestita Baba Marta" (Честита Баба Марта). Chestita betyder tillykke. Der er lidt sport i hvem der kan samle flest og på dem måde vise hvor populær man er.

Marta kommer af måneden marts (mart) på Bulgarsk. Det er en meget gammel hedensk tradition hvor bulgarerne ønsker hinanden en god høst, et godt helbred og lykke i det kommende år.

I gamle tider blev en martenitsa betragtet som en amulet, der beskytter modtageren mod det onde. Der er mange mennesker som stadig citerer det gamle ordsprog, "Hvis ikke du bærer din martenitsa, vil Baba Marta gøre livet surt for dig". Hvorfor tage chancer? På med martenitsaen! Selv om du har modtaget et helt bundt, er der dog nok at bære en enkelt, men tænk dig om hvilken du vælger ;-)

I vores familie har vi et særligt forhold til Baba Marta fordi vores datter har fødselsdag 1. marts. Det forventes derfor at hun giver en martenitsa til alle i klassen - ca. 30 børn. Selv hendes navn er knyttet til dagen - Marti.

Bulgarerne betragter marts som en "kvinde"-måned fordi vejret er lunefuldt som en kvindes humørsvingninger, det kan svinge mellem den kolde, barske vinter og det varme behagelige forår. I gamle folkeminder bliver Baba Marta derfor fremstillet som en flygtig og lunefuld kvinde. Folkloren siger også, at Baba Marta kan lide at se unge piger den 1. marts, så gamle mennesker holder sig indendørs for ikke at krænke hende.

En martenitsa er enten snoede uldtråde der bruges som et armbånd eller to små uld "dukker" Pisjo og Penda (Пижо и Пенда) hvor Pisjo, drengedukken, normalt er rød og Penda, pigedukken normalt er hvid. Man bærer dem på tøjet, som armbånd eller som halskæder.

Den hvide uld repræsenterer den smeltende sne og symboliserer manden, kraften, lykken og guldet, og den røde, blodet eller solnedgangen symboliserer kvinden, helbredet og heldet.

Før i tiden var det bedstemødrenes arbejde at lave martenitsa'erne, aftenen før, eller tidligt om morgenen d. 1. marts. De satte de første de lavede i et træ for held og lykke og derefter gav de martenitsa'er til børnene efter alder og derefter til de voksne ligeledes efter alder.

Nu om dage kan man købe martenitsa'er overalt flere uger før den 1. marts. Hvert år bliver udvalget større og mere fantasifuldt.

Når man ser den første stork skal man hænge sin martenitsa op i et frugttræ, samtidigt med at man ønsker sig noget. Mange anser i øvrigt træerne ved et kloster for specielt lykkebringende, så tit ser man træer tæt på klostrene fulde af gamle martenitsa´er.

Læs mere om Baba Marta og den bulgarske martenitsa her.


baba marta marteniza martenitsa varna

Træ med martenitsaer på Varnas gågade.

bulgarien keywords


bulgarien keywords
Go Back | Post your comment | Print |
bulgarien keywords


bulgarien keywords


bulgarien keywords Your Comments


bulgarien keywords Comments:
Name:
Date:
bulgarien keywords


bulgarien keywords Post your comment   bulgarien keywords
 
 
Name*
Comment*  
    
email * (not showed)
 
  nytqeq
security code *
 
please enter the security code*
 
     


bulgarien keywords


 

Gallery
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Sitemap | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.