Rentals
Rental Search

Search by Keyword or Phrase
Flights

Personal flight
booking service

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Home » Life Magazine » Livet i Bulgarien

Koukeri festival sætter byen på den anden ende
18.01.2010   bulgarien.dk
pic news

Hvert år samles befolkningen i flere bulgarske byer om at videreføre koukeri-traditionen, der er ældre end kristendommen. Vi oplevede, at der i høj grad er liv i den gamle tradition, da Razlog den 1. januar 2010 blev forvandlet fra en stille provinsby i bjergene til en larmende karnevalsby med optog gennem byen.

Den bulgarske koukeri tradition har rødder 2500 år tilbage til dengang Thrakerne befolkede det nuværende Bulgarien. Som starten på det nye landbrugsår ærede thrakerne Dionisus, guden for frugtbarhed, vin og glæde. Tidspunktet var når markerne blev pløjet første gang.

I de forskellige regioner i Bulgarien, er koukeri tradition fejret på forskellige tidspunkter: St. Basil's Day, lige før fasten, eller i marts og den fejres på forskellig vis. Der er lokale variationer i både udklædning og indhold, men visse elementer går igen, f.eks. uhyggeligt masker, bælter med koklokker (ganske støjende!), mænd i kvindetøj og vise versa. Traditionelt har ceremonien til formål at skræmme den golde vinter og onde ånder væk.

I Razlog kæmper byens syv kvarterer om at vinde prisen for byens bedste koukeri-optog hvor der bl.a. lægges vægt på "bedst opfyldelse af traditioner", bedste udklædninger og bedste underholdning. Byens indbyggere går virkelig op i det. Fra få dage efter jul og til festivalens afvikling var der næsten hver aften folk på pladsen foran vores hotel, som trænede deres tromme- og fløjtespil, udklædning og evne til at holde sammen på processionen. Ikke bare 5 - 10 personer, men helt op til 50 - 100 personer, som larmede løs et par timer og blokerede al trafik, for derefter at gå hjem igen.

På selve dagen begynder processionerne allerede efter morgenmaden. Centrum er proppet med folk. Det virker som om alle byens indbyggere er på gaden denne dag. Processionerne bevæger sig langs en rute gennem det meste af byen - bl.a. forbi vores hotel, for at ende på den store rådhusplads, hvor de tager to - tre runder forbi tilskuerne og tribunen inden næste optog lukkes ind.

Det er tydeligt, at det er en hård omgang for deltagerne. Når processionerne endelig når frem til rådhuspladsen er gassen næsten gået af dem. Der er ikke meget energi tilbage til at løbe og lade klokkerne ringe, ligesom mange har opgivet at beholde den høje maske med gedepels på hovedet. De sveder så vandet driver!

Den bulgarske parlamentsformand var i Razlog for at deltage i bedømmelsen hvilket viser at koukeri-traditionen i høj grad stadig er en del af bulgarernes hverdag. I vore dage er koukeri- festivalerne dog først og fremmest et festligt indslag i den mørke tid, hvor folk samles i en hyldest til livet.

Særligt interesserede kan læse mere ved at klikke her.

bulgarien keywords


bulgarien keywords
Go Back | Post your comment | Print |
bulgarien keywords


bulgarien keywords


bulgarien keywords Your Comments


bulgarien keywords Comments:
Name:
Date:
bulgarien keywords
 

Denne tradition videreføres også i museumslandsbyen Shiroka Luka i Rodopi bjergene. Jeg var så heldig at deltage for et par år siden. En helt igennem uforglemmelig oplevelse! Se mit fotoalbum her: http://picasaweb.google.com/thybo.net/KukeriShirokaLukaBulgarien?feat=directlink

Lene Thybo
02.02.2010
 
 
bulgarien keywords


bulgarien keywords Post your comment   bulgarien keywords
 
 
Name*
Comment*  
    
email * (not showed)
 
  ggmcgp
security code *
 
please enter the security code*
 
     


bulgarien keywords


 

Gallery
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Sitemap | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.