Rentals
Rental Search

Search by Keyword or Phrase
Flights

Personal flight
booking service

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Home » Life Magazine » Livet i Bulgarien

Den danske ildsjæl i Haskovo
26.12.2009   bulgarien.dk
pic news

I Haskovo i det sydlige Bulgarien bor danskeren Henning Jensen. Ikke at der er noget underligt i det, for der bor danskere spredt ud over det meste af Bulgarien. Det er bulgarerne, der synes han er underlig. For han arbejder frivilligt og gratis i værestedet Fisken, og bruger næsten al sin tid på at hjælpe andre. Og det er et særsyn i Bulgarien.

Koster det virkelig ikke noget? Det spørgsmål får Henning tit stillet af de lokale. Og der er mistro i stemmen, når spørgsmålet stilles. Nej, det koster ikke noget at komme i Fisken, der er er ment som et fristed og en oase for børn og unge, der lever det meste af deres vågne tilværelse på gaden fortæller Henning Jensen. Det er børn med problemer derhjemme, i skolen og som ikke deltager i byens normale ungdomsaktiviteter, sportsklubber oa.

En ting er den lokale skepsis: Når det ikke koster noget, må der stikke noget under. Sælger de narko til børnene? Laver de børnepornografi? Bruges Fisken til at lokke penge ud af godtroende (dumme) danskere?

Det ligger meget langt fra den bulgarske mentalitet at tilbyde en gratis fritidsordning med lektiehjælp og aktiviteter for fremmede børn uden at have nogle bagtanker. I Bulgarien er man siden kommunismens sammenbrud blevet vant til at hverdagen er en kamp for at skaffe til dagen og vejen, og at man ikke skal forvente sig noget som helst godt fra fremmede.

Noget andet er holdningen fra det omgivende samfund til det at hjælpe andre, som har behov. Bulgarerne sidder hellere hele dagen på en cafe og ryger smøger end de bruger et par timer på at give en hånd med i Fisken. Frivillighedsprincippet ligger dem meget fjernt. Man er vant til at hjælpe hinanden inden for familien, men der går grænsen.

Bor i store villaer, men giver ikke en krone
Haskovo har sine rige - de bor i kæmpe villaer med security i byens centrum, men hverken de, kommunen eller andre Haskovo-borgere giver en øre til projektet. Ifølge Henning er der i Fiskens levetid "ikke blevet doneret en eneste leva til arbejdet med bulgarske børn, det hele er kommet fra danskere". I perioder har Fisken haft en lønnet medarbejder, men i øjeblikket er der ikke råd til ansat personale, så Henning bor næsten i Fisken.

bulgarien.dk: ”Hvad er formålet med dette initiativ, Henning? Hvorfor bliver du ved? ”Vi udfører et forbyggende arbejde i håbet om at holde brugerne fra rekruttering til narko og prostitutionsmiljøet og den medfølgende kriminalitet. Gennem meningsfulde fritidsaktiviteter giver vi børnene kendskab til deres rettigheder samt nogle erfaringer og redskaber til at deltage aktivt i det demokratiske liv og tage ansvar for deres egen og andre børns situation.

Vores stærkeste pædagogiske redskab er at tage børnene med ud af byen. Vi arrangerer søndagsture og weekendlejre hvor brugerne kan opleve en form for spejderliv, væk fra dumme voksne.”

Henning støttes moralsk i arbejdet af lokale, bulgarske venner og danskere bosiddende i Bulgarien. Uden den støtte måtte selv en sej viking som Henning Jensen nok give op. For problemer er der nok af. Børnene i Fisken støtter også hinanden. Men desværre ikke dem alle sammen. Enkelte har måttet udelukkes på grund af vold mod andre børn. En konflikt som har været vanskelig for Henning og Fisken at tackle, men nok desværre uundgåelig i det lange løb.

Hjælp Fisken
Fisken holdes udelukkende i live via bidrag fra danske virksomheder og privatpersoner samt danskere bosiddende i Bulgarien. Læs mere om Fiskens arbejde og hvordan du kan støtte arbejdet på deres egen hjemmeside http://www.fisken-bulgarien.dk/ samt på Facebook.En god dag i Fisken.

bulgarien keywords


bulgarien keywords
Go Back | Post your comment | Print |
bulgarien keywords


bulgarien keywords


bulgarien keywords Your Comments


bulgarien keywords Comments:
Name:
Date:
bulgarien keywords


bulgarien keywords Post your comment   bulgarien keywords
 
 
Name*
Comment*  
    
email * (not showed)
 
  ajkvhp
security code *
 
please enter the security code*
 
     


bulgarien keywords


 

Gallery
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Sitemap | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.