Ferieboliger
Udlejning - søg

Søg på ord eller sætning
Fly

Spørg om flybilletter

 

 


Online fly bestilling
klik her:

Klik her og udfyld formularen

Direkte fly til Bulgarien - klik her

ring telefontider bulgarien kundeservice


Skip Navigation Links Hjem » Bulgarien » Politik


sofia, capital city, bulgariaRepublikken Bulgarien

Republikken Bulgarien blev grundlagt efter sammenbruddet af det kommunistiske regime i 1989. Styreformen i Bulgarien er republik med et folkevalgt parlament.

Bulgariens præsident, der vælges for en femårig periode, er statsoverhoved og øverstbefalende for de væbnede styrker. Præsidentens hovedopgaver er at planlægge valg og folkeafstemninger, repræsentere Bulgarien udadtil, gennemføre internationale traktater og at stå i spidsen for Rådet for National Sikkerhed. Georgi Parvanov har været præsident siden den 22. januar 2002.

Den lovgivende magt er Den Nationale Forsamling (Narodno Sabranie), der består af 240 medlemmer, der er på valg hvert fjerde år. Politiske partier skal have mindst fire procent af stemmerne for at få en plads i Den Nationale Forsamling. Den Nationale Forsamling vedtager love, godkender budgettet, planlægger præsidentvalg, udvælger og afskediger premierministeren og andre ministre, forsvarsforhold og brug af tropper uden for Bulgarien samt godkendelse af internationale traktater og aftaler. Sidste parlamentsvalg fandt sted den 25. juni 2005. Det Bulgarske Socialistparti (BSP) vandt. Imidlertid havde BSP ikke det fornødne flertal og blev tvunget til at gå i forbund med Simeon IIs Nationale Bevægelse og det etniske Tyrkisk Bevægelse for Rettigheder og Frihed. 

Den 27. juli 2005 valgte parlamentet Sergei Stanishev fra BSP til premierminister. Han tabte den 5. juli 2009 valget til den karismatiske leder af centrumhøjrepartiet GERP Boyko Borisov, der indtil valget var borgmester i Sofia. Efter valget af den nye premierminister har de bulgarske medier flydt over med den afsløringer af den anden socialistiske regerings korrupte ledelse af landet, som bl.a. førte til at EU indefrøs milliarder i støtte i 2008 - midler som nu takket være den nye premierministers erklærede anti-korruptionspolitik er ved at blive frigivet.

Regeringen ledes af Ministerrådet. Dette bliver normalt dannet af det parti i parlamentet med absolut flertal, hvis et sådan eksisterer, eller af det største parti i parlamentet sammen med koalitionspartier. Med premierministeren i spidsen er det ansvarlig for at gennemføre landets politik, administrere statsbudgettet og holde lov og orden.

Bulgariens juridiske system er uafhængigt og bliver ledet af Højesteretsrådet. Dets grundlæggende elementer er Højesteretten for Administration og Højesteretten for Kassation (omstødelse af domme). Disse instanser holder opsyn med overholdelse af alle love fra lavere retsinstanser, samt pådømmer lovligheden af regeringstiltag. Der er en separat Forfatningsret, der fortolker Forfatningen og gældende forfatningsregler for love og traktater.

Bulgarien og EU 
Bulgarien indgav sin ansøgning til EU-medlemskab i december 1995. De formelle tiltrædelsesforhandlinger begyndte i februar 2000. Gennem de næste fire år gjorde Bulgarien og nabolandet Rumænien fremskridt mod medlemskabet ved at gennemføre en stribe politiske og økonomiske reformer, skønt en langsom proces på nogle områder gjorde udslaget for, at de ikke blev optaget i første omgang af EU-udvidelsen til Østeuropa. Fra 1. januar 2007 har Bulgarien været fuldgyldigt medlem af EU omend landet stadig er omfattet af overgangsregler inden for arbejdsmarked m.v..Seneste blog indlæg


Emne: Dato:
INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites i Golden Sands, Varna, Bulgaria 23-01-2015  
V2 i Varna centrum lige til strandene og byparken. 35% prisreduktion. Investeringsobjekt 25-11-2014  
Få rabat på Sunny Beach med bulgarien.dk 05-11-2014  
Godt mindre hotel til prisen 01-11-2014  
Sværvægtskamp udsat mellem Pulev og Klitschko 16-10-2014  

Galleri
BlogRing alle dage 08 - 21

De bedste vine fra bulgarien


gooflifebulgaria
Indsamling af personoplysninger | Links
Copyright © 2007 Skandinav Invest OOD. All rights reserved.